tisdag 3 juli 2012

Belgien


Holland bakom oss, Belgien framför

Vi slussade ut ur Vlissingen vid halv 8 och satte fulla segel. Tidvattenströmmen skulle vara mot oss de första två timmarna, men sedan skulle det vända och utanför Belgiens kust går det alltid i västlig eller ostlig riktning. Vid 10 passerade vi inloppet till Zeebrugge och därefter följde vi den inre farleden utmed kustens stränder och badorter ner till Oostende. Vilken seglingsdag! Vi fullkomligt svischade fram med tidvattnet när det vände och loggade på över 9 knop över grund. Vid 14-tiden kom vi in i Oostendes hamnbassäng (fortfarande lågvatten) och fick lägga till och vänta på inslussning i marinan, vilken skulle öppna när vattnet steg vid 16-tiden. Solen gassade och termometen stod på 27 grader. Vi tinade upp, satte på solkräm och åt glass. På kvällen gick Björn med Rickard och Kristin till hamnpiren för att fiska, något barnen pratat om varje dag de senaste två veckorna. Det nappade inget vidare på barnens drag, men med en påse godisnappar i pappas ficka, var barnen nöjda med kvällen ändå – för de fick ju nappJ

Hamnen i Oostende blev vårt första riktiga möte med en tidvattenskillnad på flera meter.
Marinan i Oostende är läckert designad och ligger i stadens mitt. 200 meter åt ena hållet ligger centralstationen, 200 meter åt andra ligger en ståtlig katedral, vars tornspiror vi hade som utsikt från båten.

Vi gjorde en dagstur med tåg till den medeltida staden Brugge. Anette hade fina barndomsminnen från staden och ville gärna ta med familjen dit också. Tågresan mellan Oostende och Brugge tog bara 15 minuter. Vi strosade runt hela dagen utmed kanalen, torgen och gränderna och unnade oss både god mat och smarriga belgiska våfflor.




















Vi låg kvar ytterligare två dagar i marinan för att vänta ut en dag med starka sydvästvindar på 6-7 Beaufort – inget vi ville kryssa i med tidvatten och alla grundklackar utanför. Vi ägnade istället tiden åt inre och yttre båtfix, stortvätt i ett tvätteri, samt skola ombord. Sydvästvindarna verkar fortsätta åtminstone ett par dagar till, men nu bara 3-5 Beaufort (ca 4-11 m/sek), så vi planerar nu för nästa etapp ner till Frankrike.

4 kommentarer:

  1. Hej,

    Jag ska ev. köpa en HR 352 och ska segla den från Rotterdam via kielkanlen till Helsingborg. Vi är två man och tänkte bara segla dags etapper. Har ni några bra tips att ge oss? Vi har ingen erfarenhet av tidvatten tyvärr men hoppas kunna lösa det ändå för att få hem båten då det kostar för mycket att ta den landvägen.

    SvaraRadera
  2. Hej Adam,

    Genomför du köpet kommer ni få en fin hemresa! Ha inte för bråttom med hemtransporten. Det finns mycket att se på vägen som vi delvis missade t.ex: småstäderna runt sjöarna ni passerar i Holland. Tidvatten kommer ni knappast känna av på er hemresa.
    Njut av resan och (ev.) nya båten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Okay tack,, sjöarna! Du menar öarna? Blir besiktning på tisdag morgon.. ser allt bra ut så blir det affär. Kan ni tipsa någon bra hemsida om sjöväder runt dem holländska vattnen?

      Radera
    2. Hej Adam,

      Faktiskt menar vi sjöarna, eller innanhaven kanske de bättre ska kallas. De är bara 3,5 meter grunda så känslan att fara fram där är speciell!

      Gällande väder har vi i huvudsak fyra källor: 1)gribfiler som vi laddar ner i hamn, 2) vhf-utsändningar som i de flesta länder sänds var tredje/fjärde timme och annonseras på kanal 16. Man får sedan växla över till lokal kanal, 3) www.yr.no (förlåt smhi!) 4) på nästan alla hamnkontor annonseras väder för de närmaste 24-48 timmarna. I Holland är man bra på detta!

      Så ngn hemsida med lokalt Holländskt väder har vi tyvärr ej.

      Hoppas besiktningen gick bra!

      Radera